Jak śledzić zakończenie misji Cassini?

W nadchodzący piątek, dramatycznym wtargnięciem w atmosferę Saturna zakończy się trwająca od 13 lat fenomenalna misja sondy Cassini w układzie Saturna.

Poniżej znajdziecie informację o tym gdzie i kiedy można śledzić wydarzenia przygotowane przez NASA na stronie https://www.nasa.gov/nasalive (daty i godzine podane poniżej w GMT/CEST; mogą ulec zmianie).

Transmisję na żywo możecie także śledzić tutaj:

13 września

17:00 GMT / 19:00 CEST: Konferencja prasowa, na której przedstawiony zostanie szczegółowy plan ostatnich zadań realizowanych w trakcie misji

15 września

~ 03:00 GMT / ~ 05:00 CEST: Ostatnie zdjęcia powinny zacząć się pojawiać online w galerii misji Cassini

11:00-12:30 GMT / 13:00-14:30 CEST: Komentarz na żywo obejmujący zakończenie misji (utrata sygnału oczekiwana na Ziemi ~11:54 GMT / 13:54 CEST)

13:30 GMT/15:30 CEST: Konferencja prasowa po zakończeniu misji

Szczegółowy plan ostatnich dni misji znajdziecie >>TUTAJ<<

Aktualizacje dotyczące misji na Twitterze możecie śledzić na @CassiniSaturn oraz na @esascience. 15 września @esaoperations będzie także na bieżąco informowała o losie sondy Cassini nasłuchując sygnałów odbieranych przez stację naziemną w Australii.

Dobrze wiedzieć:

  • Potrzeba 83 minut, aby sygnał radiowy pokonał 1,4 miliarda kilometrów dzielących Ziemię od Saturna.
  • Podczas wejścia w atmosferę Saturna sonda Cassini nie będzie wykonywała zdjęć, bowiem prędkość przesyłu danych wymagana do przesyłu zdjęć jest zbyt wysoka i wysyłanie zdjęć uniemożliwiłoby przesłanie na Ziemię innych bardzo wartościowych danych naukowych.
  • Ostatnie zdjęcia zostaną wykonane 14 września i będą to zdjęcia Tytana, Enceladusa, Peggy, zaburzeń w pierścieniach oraz kolorową mozaikę Saturna i jego pierścieni, włącznie z zorzą na biegunie północnym.
  • Podczas wejścia w atmosferę działać będzie 8 instrumentów pokładowych (CDA, CIRS, INMS, MAG, MIMI, RPWS, RSS, UVIS), które będą przesyłać dane na Ziemię niemal w czasie rzeczywistym.
  • Misja zostanie zakończona ponieważ po dwóch dekadach w przestrzeni kosmicznej, kończą się zapasy paliwa na pokładzie sondy. Aby zapewnić bezpieczne zniszczenie sondy oraz aby uniknąć nieplanowanego zderzenia z jednym z lodowych księżyców takich jak Enceladus, sonda Cassini została skierowana w chmury samego Saturna, gdzie ulegnie dezintegracji.
  • Od kwietnia br. sonda Cassini co tydzień nurkuje w szczelinę o szerokości 2000 km między Saturnem a jego pierscieniami. Wielki Finał (‚Grand Finale’) pozwala na maksymalizację zwrotu naukowego z przelotów w pobliżu wewnętrznej i zewnętrznej krawędzi pierścieni oraz jej małych księżyców, jak również z przelotu przez górne warstwy atmosfery planety.
  • Końcowy, odległy przelot w pobliżu Tytana, który miał miejsce 11 września ustawił sondę na kursie kolizyjnym z planetą.

Źródło: ESA

Komentarze

comments